Tatar er alene-hjemme-mad hos os, jeg får nemlig ikke min mand til at spise råt kød, som tatar jo er – og for den sags skyld heller ikke rå æggeblomme, som jo hører sig til på en tatarbøf. Derfor er det også sjældent, at jeg får tatar. Men så nyder jeg det til gengæld så meget mere. Og det er jo supernemt at lave.
Tatar kan serveres på et stykke ristet rugbrød, eller du kan servere flute, løg, kapers, ansjoser, paprika, peberrod, cornichoner m.m. til. Men du kan også sagtens servere det med pommes frites eller kartofler i ovn og en skål grøn salat til, så minder det måske mere om en middagsret. Uanset hvordan du serverer din tatar, så skal det være en rå bøf med rå æggeblomme.
Tatar – opskrift
Ingredienser
- 600 g hakket okseinderlår – du kan hakke det selv købe tatar-fars fra supermarkedets køledisk eller lade slagteren hakke det
- 2 æggeblommer
- Salt og peber
Sådan gør du
- Del kødet i to lige store portioner, og form det til bøffer – evt. ved hjælp af en bøfformer, så du får et flot og ensartet udtryk.
- Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
- Krydr med salt og peber.
Den mere avancerede udgave
Nu er der ikke kommet en ‘hawaii-version’ med ananas, men det er faktisk muligt at gøre tatar lidt mindre hardcore, selvom det rå kød helt sikkert ikke er for alle.
Rørt tatar – opskrift
Ingredienser
- 1 løg
- 1 bdt. persille
- 1 spsk. kapers
- 2 tsk. worcestershiresauce
- Et par dråber tabasco
- 2 spsk. tomatketchup
- 2 tsk. sennep
- 1 skvæt cognac
- 2 spsk. finthakkede cornichoner
- 1 spsk. fintrevet peberrod
- 600 g okseinderlår – hakket
- 2-4 æggeblommer afhængig af om I er to der spiser meget eller fire, der spiser mere moderat
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løget, og hak det fint.
- Skyl persillen, og hak også den fint.
- Lad kapers dryppe af, og hak dem fint.
- Bland løg, persille, kapers, worcestershiresauce, tabasco, tomatketchup, sennep, cognac, cornichoner og peberrod godt samme med det hakkede oksekød.
- Del farsen i lige store portioner, og form dem til bøffer.
- Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
- Krydr med salt og peber.
Brug danske æg
Når du bruger danske æg, behøver du ikke være bekymret for salmonella. I 2013 meldte Fødevarestyrelsen ud, at risikoen for salmonella i danske æg er så minimal, at du sagtens kan spise rå æg – hvis du ellers er sund og rask. Men er du i tvivl, så brug pasteuriserede æggeblommer, men det er altså bare ikke det samme.