Kategorier
Drinks Salat Snacks

Spis ude og hjemme – i hele landet

Der er heldigvis mange muligheder for gode madoplevelser i Danmark. Du kan lave lækker mad selv og bruge råvarer fra en nærliggende mark. Du kan også købe mad udefra og enten spise den ude på en restaurant eller hjemme hos sig selv.

Alt efter dit humør kan du spise ude eller hjemme, og der er mange muligheder for begge dele i hele landet. Du kan endda vælge imellem mange typer mad – dansk, fransk, italiensk, indisk og meget mere.

Spis ude i København

Er du i København, kan du overveje at spise ude på Bistro1620 på Vesterbro og få udsigt ned over Vesterbrogade mod Tivoli.

På Bistro1620 kan du få hele oplevelsen med at tage på restaurant. Du tager væk hjemmefra og sætter dig i et stemningsfyldt lokale, hvor en kok laver lækker mad til dig.

Her kan du spise fransk mad. Det klassiske franske køkken har fået en moderne twist og er blevet tilberedt med dansk kød.

Elsker du det franske køkken, skal du prøve Bistro1620. Det er en oplevelse og bestemt værd at prøve for en foodie.

Spis hjemme i Odense

Er du på Fyn, kan du få leveret en burger i Odense. Du kan sidde hjemme i din lejlighed eller b&b og spise en klassisk burger.

Som madelsker betyder kvalitet og smag meget. Det er interessant at tage på restaurant og få stemningen med. Anretningen kan påvirke oplevelsen af maden, og det er ofte god kvalitet. En burger fra en grillbar er dog stadig ikke at kimse ad. Fastfood kan også være en god madoplevelse.

Bestil en burger, og hvad du ellers har lyst til, og find en sjov film. Så er der dømt hygge og en hjemlig, indendørs streetfoodoplevelse.

Prøv noget nyt

Det er vigtigt ikke at glemme din nysgerrighed. Mad er spændende, fordi der er så mange muligheder. Det kan kombineres, tilberedes og anrettes på uendeligt mange måder. Du kan ikke have prøvet alt endnu. Det er helt umuligt.

Vær nysgerrig på ny mad og mad på nye måder. Prøv noget nyt, og spis din mad på en ny måde. Stemningen omkring dig påvirker din oplevelse, så din gourmetmad vil smage anderledes på picnictæppet i parken end i restauranten. Måske kan du bedre lide restauranten, og måske opdager du en dag en helt exceptionelt vidunderlig måde at indtage din yndlingsret på.

Nysgerrighed og åbenhed åbner døre, og du kan få nogle helt specielle madoplevelser både ude og hjemme.

Kategorier
Andet

Sådan laver du en scoremiddag

Du har scoret en pige, og vil du gerne holde på hende ved at imponere hende med en hjemmelavet middag – en scoremiddag. Skal hun virkelig imponeres, så skal der være velkomstdrink, små snacks og en tre retters menu og også gerne en lille anretning til efter maden. Men hvordan gør du?

Det giver sig selv, at en middag i sig selv ikke scorer nogen. Hun dukker jo ikke bare op ved din hoveddør for at blive scoret.

Så først: Lær at score – hvis du ikke allerede er en inkarneret player – og fasthold din scoring med en scoremiddag.

Hvad er en scoremiddag?

Du får ikke en hel fast køreplan – eller madplan – her. For smag og behag er forskellig. Men du får et bud på, hvordan en scoremiddag kan se ud. Og så kan du lade dig inspirere af og sammensætte til din helt egen menu.

Lav det selv … eller snyd! Men sig det ikke til hende – i hvert fald ikke med det samme.

Velkomsten

Når hun ankommer, skal hun straks have et glas i hånden. I det skal der være en mild velkomstdrink. Du skal jo ikke drikke hende under bordet, inden middagen. En god start er altid bobler.

Til drinken serverer du en lille snack. F.eks. samosas med en eller anden form for fyld. De kan tilberedes i forvejen, men de kan også købes færdige på indiske spisesteder.

Suppe, steg og is

Nu er det ikke fordi, du skal servere en gammel klassisk festmenu. Endelig ikke. For I vil blive så mætte, at I ikke kan rokke med ørerne.

Selvfølgelig kan du da godt servere en kold gazpacho – det vil sikkert dupere hende, hvis den er hjemmelavet – men du kunne jo også servere sashimi. Det er hipt – og så kan det købes færdigt.

Hovedretten er straks værre – medmindre du bestiller en pizza udefra. Men det er ikke særligt imponerende. Køb hellere en god oksebøf hos slagteren. Det er ikke raketvidenskab at stege en bøf. Hertil kan du servere en god bearnaise og pommes friter.

Til dessert er is, frisk frugt og/eller chokolade altid et hit. Kan du selv kreere desserten, vil der være point at score. Men ellers inviter hende ud på en aftenspadseretur ned på havnen, og køb en gammeldags isvaffel. Hun vælger selv. Du betaler!

Men sørg for at få hende med tilbage. Aftenen er jo ikke slut endnu. I skal jo hjem og slutte af med de små natmadshapsere, du har gjort klar til at lave – eller allerede har lavet, hvis det er nogle, som kan holde sig på køl.

Det kan være små kiks eller ristede fluteskiver med flødeost, røget laks og dild. Eller små spyd med oliven, feta og melon. Eller grønne asparges med sprød bacon.

Uanset hvad du vælger, skal det være noget, I kan spise med fingrene. På den måde behøver I ikke side ved et bord – som hvis I skulle spise med kniv og gaffel – men kan slænge jer i sofaen eller de bløde stole, mens I sludrer over et glas G&T og spiser håndmadder.

Rigtig god fornøjelse.

Kategorier
Andet

Sådan kommer du i gang med at lave mere mad

Har du et ønske om at begynde at lave mere mad selv? Hvis har svært ved at finde motivationen til at komme i gang, ender du måske ofte med at købe take-away, hvilket kan være en dyr løsning i længden. Hvis du finder motivationen til at lave mad, kan det faktisk være rigtig hyggeligt og afslappende. Men hvordan gør du det?

Giv dig selv et nyt køkken

Hvis du før har tænkt på at skifte dit køkken ud med et nyt, er det passende at gøre det i forbindelse med, at du gerne vil motivere dig selv til at lave mere mad. Det er nemlig langt mere motiverende at stå og lave mad i et køkken, som du er glad for og som fungerer. Hvis du ikke særlig godt kan lide at være i dit køkken, eller hvis mange ting ikke virker, som de skal, vil du ikke få lyst til at bruge en masse tid der. Hvis du overvejer et nyt køkken, kan du f.eks. tjekke aubo.dk for at se deres brede udvalg.

Lav mad sammen med en anden

Det kan være en stor motivationsfaktor, hvis du finder en anden at lave mad sammen med. Det kan være en veninde, din roomie, din bror eller en helt fjerde. På den måde kan du nemlig stå og snakke med en imens, og det kommer ikke på samme måde til at føles som en pligt, men nærmere som en hyggelig aktivitet.

Lav mad som du elsker

Hvis der er nogle bestemte retter, som du elsker at spise, kan du lægge ud med at lave nogle af dem. Hvis ikke du går i gang med at lave en ret, du synes, er spændende og lækker, er det heller ikke motiverende at lave den. Derfor skal du bare lave alle dine favoritretter.

Kategorier
Andet

Wolt Promo Code

Her får du med det samme vores Wolt Promo Code:

HURTIGWOLT

Wolt er det helt nye hit i Danmark. Cykelbudene med de firkantede blå tasker cykler non-stop rundt i de større byer. Nu er Wolt faktisk begyndt at køre rundt i de lidt mindre storbyer som Roskilde og forstæderne som Kongens Lyngby og Gentofte. Du kan naturligvis både benyttet denne Wolt Promo Code uanset om du hører til i en af de store byer eller en af de lidt mindre.

wolt promo code

Foodiees favoritter på Wolt

Her kommer min helt personlige liste med favoritter fra København.

  • Hooked på Nørrebro – Supernice fiskerestaurant – det er en kæde og findes andre steder i København, men det er Nørrebro Hooked, som jeg har direkte erfaring med!
  • Souls i Indre By – Hvis du er veganer, så er det her noget af det bedste du kan komme til at opleve! Det er sundt, det er plantebaseret og det er drønlækkert!
  • Nepali Bhanca på Frederiksberg – Det nepalesiske køkken minder meget om det indiske køkken, men med et twist. Nepali Bhanca er en af de bedst ratede restauranter på Frederiksberg, og det ikke uden grund. Det er superlækkert!
  • Bêp Viêt i Indre By – Her kan du finde en masse lækre vietnamesiske retter, og jeg kan anbefale så mange af dem. Hvis jeg skulle udvælge en favorit, så skulle det være nuddelsuppen Pho med oksekød.

FAQ om Wolt Promo Code

I hvilke byer kan du få leveret med Wolt?

Købehavn, Århus, Ålborg, Odense, Esbjerg, Roskilde, Lyngby og Gentofte.

Hvor lang tid kan du bruge denne Wolt Promo Code?

Efter du har indtastet den, så gælder den på din første bestilling med takeaway, som du bestiller indenfor 1 måned.

Hvordan bruger man rabatkoden?

Du åbner din Wolt App på din mobil, og her klikker du på tandhjulet i øverste højre hjørne af App'en. Her klikker du på "Indtast Wolt promokode", og herefer indtaster du "HURTIGWOLT" i feltet.

Kan denne promokode benyttes af andre?

Denne promokode "HURTIGWOLT" kan kun benyttes 1 gang per person, men du er velkommen til at sende den videre, så andre også får muligheden for at bruge den. Dog kun 1 gang per person.

Hvor mange penge er denne kode værd?

Denne promokode giver altid det højest mulige. I skrivende stund sparer du 25 kroner på din næste bestilling med denne kode.

Du kan også læse mere om Wolt rabatkoder hos Kobstaden.dk.

Kategorier
Alle opskrifter Tilbehør

Ristede græskarkerner på pande

Bruger du indmaden, når du udhuler et græskar, til ristede græskarkerner? Så er det faktisk ristede græskarfrø, du laver. Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor de græskarkerner du køber i supermarkedet, er meget mindre, har en anden farve og også en helt anden form, end de græskarkerner, du piller ud af et græskar? Det får du svaret på herunder – og du får selvfølgelig også opskriften på ristede græskarkerner.

Det kan sagtens lade sig gøre at riste græskarfrø, men de kan godt blive lidt seje i det. Det gør de, fordi der er skal på. Piller du skallen af, sidder der en græskarkerne indeni. Den er som regel gullig eller grønlig. Den kan du også riste, og den bliver ikke sej. Herunder får du opskriften på både ristede græskarkerner og -frø.

Græskarkerner er altså dem, du køber i supermarkedets kolonialafdeling, græskarfrø kan du muligvis få i planteafdelingen – eller inde i græskarret. Sidstnævnte kan du kan komme i jorden, så de bliver til græskarplanter.

Ristede græskarkerner

Ristede græskarkerner på pande – opskrift

Ristede græskarkerner kan bruges som en hurtig snack, når du er saltsulten. De kan også bruges som topping på salat, på supper eller på rugbrødsmaden med rygeost.
Samlet tid 5 min
Ret Snack, Tilbehør
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 spsk. smagsneutral olie
  • 2 dl græskarkerner
  • 1 spsk. salt

Sådan gør du
 

  • Varm olien op på en pande.
  • Hæld græskarkernerne i, og rist dem under omrøring, eller mens du ryster panden.
  • Skru ned for varmen, når de begynder at ”poppe”, og rist videre ½-1 minuts tid.
  • Drys med salt, og læg kernerne på fedtsugende papir, til de er kølet af og skal spises.

Noter

Tip: Læg et stænklåg over panden, hvis du vil undgå at få græskarkerner ud over det hele, når de ”popper”. De kan virkelig springe langt.

Ristede græskarkerner kan også lavet i ovnen. Nedenunder får du opskriften på dette.

Ristede græskarkerner i ovn (græskarfrø) – opskrift

Så er vi kommet til frøene, som rigtig mange også kalder for kerner. Det tager noget længere tid. Helt op til en times tid.
Samlet tid 30 min
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 græskar
  • Vand
  • krydderier – paprika garam masala eller hvad du nu kan lide
  • Olivenolie
  • Salt

Sådan gør du
 

  • Skær toppen af græskarret, og tag indmaden ud.
  • Sortér kernerne fra resten af indmaden, og skyl dem i koldt vand.
  • Tænd ovnen på 160° C.
  • Kom kernerne i en gryde med vand, så det lige dækker, og et nip salt.
  • Kog kernerne, indtil alt vandet er fordampet.
  • Fordel græskarkernerne i en bradepande eller på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt den i ovnen i ca. 20 minutter, eller til kernerne er helt tørre – vend kernerne en enkelt gang eller to undervejs.
  • Bland med salt og evt. andre krydderier samt olie, og sæt pladen i ovnen igen i ca. 20 minutter, til kernerne er hårde. Vend igen et par gange undervejs.
  • Tilsæt evt. mere salt.
  • Lad kernerne køle af, inden de spises som en lækker snack.

Ristede græskarkerner vil passe rigtig godt til eksempelvis en sommersalat.

Kategorier
Alle opskrifter Drinks

Bloody Mary

At Bloody Mary er en drink, kommer nok ikke bag på dig. Men vidste du, at drinken stammer helt tilbage fra 1921, hvor bartenderen på den parisiske bar, Harry’s New York Bar opfandt den. Han hed Fernand Petiot. Så hvorfor drinken hedder, som den gør, er en gåde. Men opskriften den er der ingen mystik ved.

Bloody Mary skulle efter sigende virker lindrende på tømmermænd. Jeg ved ikke, om det er rigtigt. Ikke fordi jeg aldrig har haft tømmermænd, men fordi jeg aldrig har haft lyst til en Bloody Mary, når jeg har været i den tilstand.

Hvis du skulle have afprøvet Bloody Mary som kur til tømmermænd, så lad os endelig vide nedenfor i kommentarfeltet om det virker. Det kunne være meget sjovt at høre mere om!

Bloody Mary

Bloody Mary – opskrift

Men det skulle nu ikke undre mig, hvis Bloody Mary hjælper mod tømmermænd. For den indeholder vodka, og vodka skulle kunne nedbryde mængden af de tømmermænds-fremkaldende stoffer – methanol, formaldehyd, myresyre og fusel – så længe du ikke indtager mere end ½ genstand, og det gør du altså i en Bloody Mary. Men måske tomatjuicen også har noget med det at gøre, for tomatjuice er supersundt.
Samlet tid 10 min
Ret Drinks
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 dl vodka
  • dl tomatjuice
  • ½ dl citronsaft svarer ca. til 1½ citron
  • 4 tsk. worcestershire sauce
  • 1 spsk. tabasco eller efter smag
  • tsk. salt
  • tsk. peber
  • 4 stængler bladselleri
  • Masser af isterninger

Sådan gør du
 

  • Bland alle ingredienserne sammen i en stor kande.
  • Kom isterninger i 4 glas, og fordel drikken i glassene.
  • Skyl stængler af bladselleri, og sæt én i hvert glas.
  • Skål!

Hjemmelavet tomatjuice – til din Bloody Mary

Skal det være ekstra godt laver du selvfølgelig tomatjuicen selv. Tomatjuice er faktisk uhyre sundt, og drikker du tomatjuice hver dag, er det godt for dit helbred – det skal så nok ikke være blandet med vodka.
Samlet tid 10 min
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 dl vodka
  • dl tomatjuice
  • ½ dl citronsaft – svarer ca. til 1½ citron
  • 4 tsk. worcestershire sauce
  • 1 spsk. tabasco – eller efter smag
  • tsk. salt
  • tsk. peber
  • 4 stængler bladselleri
  • Masser af isterninger

Sådan gør du
 

  • Skyl tomaterne, og læg dem i en skål.
  • Hæld så meget kogende vand over, at det dækker.
  • Lad tomaterne stå i det kogende vand i et par minutter, og afkøl dem herefter med koldt vand.
  • Lad tomaterne dryppe af, og skær dem derefter i kvarte.
  • Kør tomatbådene igennem en sigte, så skræl, kerner og blomst sies fra.
  • Kom tomatsaften i en gryde sammen med salt, sukker og eddike, og varm den op til kogepunktet – den må ikke koge.
  • Tilsæt 2½ tsk. flydende atamon.
  • Hæld tomatjuicen på skoldede, atamonskyllede flasker, og luk med det samme.
  • Lad juicen køle af i køleskabet, inden den drikkes.

Noter

Tip: Hvis du flår tomaterne, kan de være nemmere at få igennem sigten.
Tilføj evt. noget orange juice, hvis du synes smagen af tomat er lidt for stærk.

Derfor skal du drikke tomatjuice

Tomatjuice er især sundt for kvinder, men også for mænd. Tomatjuice skulle være gavnligt kvinder, som er i overgangsalderen og lider af hedetur, angst og humørsvingninger. Generne forsvinder ikke helt, men mindskes.

Derudover kan tomatjuice reducere risikoen for brystkræft, hjertekar-problemer og slagtilfælde samt mindske det farlige mavefedt. Endelig skulle tomatjuice også være effektivt til at restituere musklerne efter træning.

Der er derfor rigtig mange grunde til at drikke tomatjuice dagligt – bare et enkelt glas kan gøre en forskel.

Inspiration

Bloody Mary er en rigtig god drink hvis du skal have venner på besøg en aften. Men det er måske ikke alle der er til Bloody Mary’s og derfor kan man evt. lave noget Aperol Spritz, som helt sikkert er en drink der falder i alles smag.

Kategorier
Alle opskrifter Snacks

Hjemmelavet bounty

Der skal ikke mange ingredienser til hjemmelavet bounty, men det kan godt drille lidt, hvis du ikke er så godt hjemme i chokoladekøkkenet. Og så tager det altså sin tid, fordi både kokosmassen og chokoladen skal have tid til at sætte sig.

Både kokosmasse og chokolade skal en tur i køleskabet undervejs. Så ryd en hylde eller to, der skal være god plads. Har du en lav buffetstander eller lignende, så du kan have to skærebrætter ”oven på hinanden”, vil det være en kæmpe fordel. Ellers kan du lave plads på brættet til at der kan stå en sodavandsdåse eller lignende i hver ende, som et andet bræt kan stå ovenpå.

Hjemmelavet bounty

Hjemmelavet bounty – opskrift

Kun tre ingredienser skal du bruge til hjemmelavet bounty. Hvor mange bounty du får ud af det, afhænger selvsagt af, hvor store du laver dem. Jeg fik 26 stk.
Samlet tid 2 t 40 min
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 300 g kokosmel
  • 300-350 g chokolade – mængden afhænger igen af hvor store du laver barerne

Sådan gør du
 

  • Rør kondenseret mælk og kokosmel sammen, og form dem til små brød.
  • Sæt brødene på et skærebræt eller lignende beklædt med mad- eller bagepapir.
  • Sæt brødene på køl i mindst en time.
  • Hak chokoladen.
  • Sæt en liter vand over at koge i en gryde.
  • Kom 2/3 af chokoladen i en glasskål.
  • Tag gryden af varmen, når vandet koger, og sæt glasskålen over, og lad chokoladen smelte under omrøring, og til det har en temperatur på45° C.
  • Tag skålen af gryden, og sæt den på bordet.
  • Kom resten af chokoladen i den smeltede chokolade, og lad den smelte under omrøring, til chokoladen har en temperatur på ca. 27-28° C.
  • Sæt den tilbage over det varme vand, og opvarm, til temperaturen er 30-31° C.
  • Dyp kokosbrødene i den smeltede chokolade, og lad overskydende chokolade løbe ned i skålen igen. Du behøver ikke være bange for at brænde dig. 31° C varm chokolade er ikke brændende varm.
  • Sæt bounty-barerne tilbage på skærebrættet – evt. med et nyt stykke papir, hvis du har griset meget med kokosmassen.
  • Lad chokoladen størkne. Det tager en times tid til halvanden i køleskabet.

Noter

Tip: Hvis du, som jeg, ikke kan finde ud af at arbejde med hænder, der er klistret ind i kokosmasse, generende kokosmel mellem fingrene, klistret kondenseret mælk i håndfladerne osv., så brug engangshandsker. Skyl hænderne i koldt vand ind imellem, og ryst dem godt af, så du ikke får vand i kokosmassen, så klistrer det ikke lige så meget.

Kondenseret mælk

Kondenseret mælk kan du købe i velassorterede supermarkeder. Men du kan også lave den selv. Det er ret nemt.

Bring en liter sødmælk og 400 g rørsukker i kog i en sauterpande ved kraftig varme og under omrøring. Skru ned for varmen, og kog ind under jævnlig omrøring til det halve – det tager ca. ½ times tid. Fjern med en ske det hvide skum, der dannes på toppen.

Hæld den kondenserede mælk på et rent glas med patentlåg, og sæt det i køleskabet, til det er koldt og tyktflydende.

Kategorier
Alle opskrifter Oksekød

Pulled beef

Pulled beef, synes jeg, er gæstemad. Det smager vanvittigt lækkert, og det er så mørt, så selv oldefar kan tygge det med de forlorne bisser. Og selvom det tager langt tid at tilberede, så er det stadig saftigt som en nyplukket blomme.

Sidst vi fik pulled beef, var en torsdag. For pulled beef kan sagtens laves på arbejdsdage. Det skal bare stå og hygge sig i crock-potten eller ved meget lav temperatur i ovnen – sådan en 100-110° C. Jeg bruger nu crock-potten. Det er jeg mere tryg ved.

Det stegte kød kan du komme i en burgerbolle, eller du kan servere kartoffelmos, sovs og en grøn salat til.

Pulled beef

Pulled beef i crock-pot opskrift

Til denne opskrift serverer jeg som regel kartoffelmos, salat og sovs den første dag. Dagen efter er der som regel nok til et par burgere.
Samlet tid 8 t 20 min
Ret Aftensmad
Antal 6 personer

Ingredienser
  

  • 800 – 1000 g oksetykkam eller -inderlår – helt stykke
  • Lidt olivenolie
  • 4 store løg
  • 25 g smør
  • 1 spsk. Herbes de Provence
  • 2 spsk. dijonsennep
  • 1 dl vand
  • Salt

Til sovsen endvidere

  • spsk. solbærmarmelade
  • 3 spsk. balsamicoeddike
  • 3 spsk. hvedemel
  • ½ l kogende vand
  • Salt

Sådan gør du
 

  • Brun kødet hurtigt af på en pande i lidt olie, og lad det køle lidt af.
  • Kom også en smule olie i crock-potten.
  • Pil løgene, skær dem i tynde skiver, og læg løgene i crock-potten.
  • Fordel smørret i klatter oven på løgringene.
  • Drys med lidt salt.
  • Drys Herbes de Provence ud over hel kødstykket, og smør det derefter ind i sennep over det hele.
  • Læg kødet oven på løg og smør, og kom 1 dl vand ved.
  • Læg låget på, og sæt crock-potten på laveste varme i 8 timer.
  • Tag kødet op, og hold det varmt – f.eks. ved at lægge et stykke stanniol over. Du behøver ikke være bange for at kødet steger videre, det gør det ikke, når det har stegt ved lav varme.
  • Si væden over i en gryde, og kog det op. Gem det frasiede.
  • Tilsæt solbærmarmelade, balsamicoeddike og mel, og pisk, til du har en klumpfri puré.
  • Tilsæt til sidst det kogende vand, pisk det sammen, og lad sovsen koge ind ved middel varme i ca. et kvarter, eller til den har den ønskede tykkelse.
  • Smag til med solbærmarmelade, balsamicoeddike og salt.
  • Træk kødet fra hinanden med to gafler.
  • Bland det frasiede sammen med kødet, og træk, til du har en stor portion pulled beef.
  • Smag på det, og tilsæt evt. lidt salt om nødvendigt.

Noter

Jeg laver gerne en salat til, af hvad jeg har i køleskabet og grøntsagskurven. F.eks. frisk spinat, avocado i tern, gulerødder i strimler, soltørrede tomater, hakket, rød chilipeber. En blød gedeost (smøreost) agerer ”dressing”. Jeg fordeler den i klatter, inden jeg vender salaten godt og grundigt.
Kan du ikke få fat i blød gedeost, eller kan du ikke lide det, så kan en neutral smøreost eller en med krydderurter eller hvidløg også bruges.
Keyword Oksekød
Kategorier
Alle opskrifter Snacks

Grønkålschips i ovn

Grønkålschips i ovn – Grundopskrift!

”Grønkålschips er en lækker snack, som ovenikøbet er super sund!” Den har jeg hørt tit. Og lækker, ja, meeen sund og sund. Grønkål er sundt, bevares, men olie og salt? Godt nok ikke voldsomt meget, men det er der. Kartofler er også sundt, men det gør jo ikke kartoffelchips sunde, vel? Grønkål er fyldt med rigtig mange gode næringsstoffer, og grønkålschips er en lækker snack. En overordentlig lækker snack. 

grønkålschips i ovn

Men jeg synes ikke, du skal spise dem, ”kun” fordi de er sunde. Spis dem, fordi de smager godt.

Chipsene er også nemme – og forholdsvist hurtige – at lave. Rigtig hurtigmums, som vi kan lide. Der er kun tre ingredienser – hvis du snupper den ”skrabede” version – og de skal bare have 15-20 minutter i ovnen.

grønkålschips i ovn

Grønkålschips i ovn

Denne opskrift har ikke mange år på bagen i mit madrepertoire. Det er ikke noget, jeg har fået i mit barndomshjem. Der fik vi sjældent chips i det hele taget, og kål begrænsede sig til fyldt eller stuvet hvidkål, skamkogt blomkål, en sjælden gang rosenkål samt rødkål og grønlangkål til jul. Men her får du altså min opskrift på chips lavet af den sunde grønkål.
Samlet tid 25 min
Ret Snack
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 100 g frisk grønkål
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt – gerne flagesalt og i hvert fald groft
  • peber
  • revet parmesanost
  • citronsaft
  • chiliflager

Sådan gør du
 

  • Start med at tænde ovnen på 100° C – gerne varmluft.
  • Skyl og tør grønkålen.
  • Fjern stokken, den er for tyk, og vil aldrig blive sprød. Den kan bruges til bouillon.
  • Riv eller klip grønkålen i stykker af passende størrelse til chips.
  • Fordel chipsene på en bageplade beklædt med bagepapir – de skal bredes tyndt ud, så de ikke ligger for meget i lag.
  • Kom olie og lidt salt på. Ikke for meget salt, de kommer hurtigt til at smage af salt, og du kan altid drysse mere salt på, efter de har været i ovnen.
  • Krydr evt. også med peber, og drys evt. med parmesan, og dryp en smule citronsaft over, hvis du vil.
  • Vend det hele rundt, så det bliver blandet godt, og sæt pladen i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprøde. Kig til dem med jævne mellemrum. De bliver hurtigt sorte. Og det skal de ikke være.
  • Tag chipsene ud af ovnen, og smag, om de trænger til mere salt, drys evt. med mere salt og lidt chili, hvis de skal være ekstra hotte.

Noter

Chipsene smager bedst samme dag, men hvis du skal opbevare dem, skal du gøre det i en beholder med tætsluttende låg – f.eks. en kagedåse.

Grønkålschips kan bruges som en lille appetitvækker sammen med velkomstdrinken, eller de kan erstatte de franske kartofler til julens flæskesteg eller bare spises for hyggens skyld til lørdag aftens-hygge.

Andre “grønne” chips

I stedet for grønkål, kan du tilberede palmekål eller rosenkål på samme måde. Rosenkålen kræver dog lidt mere arbejde, da de skal skilles fra hinanden. Gem evt. den inderste – og sværeste – kerne, og brug den i stedet i en salat.

Se også opskriften på rørt tatar.

Kategorier
Alle opskrifter Oksekød

Tatar

Tatar er alene-hjemme-mad hos os, jeg får nemlig ikke min mand til at spise råt kød, som tatar jo er – og for den sags skyld heller ikke rå æggeblomme, som jo hører sig til på en tatarbøf. Derfor er det også sjældent, at jeg får tatar. Men så nyder jeg det til gengæld så meget mere. Og det er jo supernemt at lave.

Tatar kan serveres på et stykke ristet rugbrød, eller du kan servere flute, løg, kapers, ansjoser, paprika, peberrod, cornichoner m.m. til. Men du kan også sagtens servere det med pommes frites eller kartofler i ovn og en skål grøn salat til, så minder det måske mere om en middagsret. Uanset hvordan du serverer din tatar, så skal det være en rå bøf med rå æggeblomme.

Tatar

Tatar – opskrift

Opskriften du får herunder kan sagtens bruges til fire personer, så bliver bøfferne bare fladere. 300 g hakket kød kan godt være i overkanten for nogen.
Samlet tid 20 min
Ret Aftensmad
Antal 2 personer

Ingredienser
  

  • 600 g hakket okseinderlår – du kan hakke det selv købe tatar-fars fra supermarkedets køledisk eller lade slagteren hakke det
  • 2 æggeblommer
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Del kødet i to lige store portioner, og form det til bøffer – evt. ved hjælp af en bøfformer, så du får et flot og ensartet udtryk.
  • Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
  • Krydr med salt og peber.
Keyword Oksekød

Den mere avancerede udgave

Nu er der ikke kommet en ‘hawaii-version’ med ananas, men det er faktisk muligt at gøre tatar lidt mindre hardcore, selvom det rå kød helt sikkert ikke er for alle.

Rørt tatar – opskrift

Rørt tatar er en populær variant af tatar. Det er stadig råt kød, men her er det rørt til en fars, og det smager også supergodt. Du kan vælge at bruge alle ingredienserne i listen herunder, du kan bruge dem, du har lyst til, du kan supplere med andre, eller du kan vælge dine helt egne favoritter.
Ret Aftensmad
Antal 2 personer

Ingredienser
  

  • 1 løg
  • 1 bdt. persille
  • 1 spsk. kapers
  • 2 tsk. worcestershiresauce
  • Et par dråber tabasco
  • 2 spsk. tomatketchup
  • 2 tsk. sennep
  • 1 skvæt cognac
  • 2 spsk. finthakkede cornichoner
  • 1 spsk. fintrevet peberrod
  • 600 g okseinderlår – hakket
  • 2-4 æggeblommer afhængig af om I er to der spiser meget eller fire, der spiser mere moderat
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Pil løget, og hak det fint.
  • Skyl persillen, og hak også den fint.
  • Lad kapers dryppe af, og hak dem fint.
  • Bland løg, persille, kapers, worcestershiresauce, tabasco, tomatketchup, sennep, cognac, cornichoner og peberrod godt samme med det hakkede oksekød.
  • Del farsen i lige store portioner, og form dem til bøffer.
  • Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
  • Krydr med salt og peber.
Keyword Oksekød

Brug danske æg

Når du bruger danske æg, behøver du ikke være bekymret for salmonella. I 2013 meldte Fødevarestyrelsen ud, at risikoen for salmonella i danske æg er så minimal, at du sagtens kan spise rå æg – hvis du ellers er sund og rask. Men er du i tvivl, så brug pasteuriserede æggeblommer, men det er altså bare ikke det samme.