Kategorier
Andet

Sådan får du et sundt liv som diabetiker

Hvad enten du fornyeligt har fået diagnosen som diabetiker eller har haft det i længere tid, kan det stadig være et lidt uoverskueligt univers. Det kan også være, at du kender en, som har diabetes, og du gerne vil hjælpe dem med at få et så sundt liv som muligt. Diabetes er heldigvis ikke en farlig sygdom længere, og langt de fleste kan have et helt normalt liv. Men der er stadig nogle ting, som er en fordel at kende til. For eksempel har dine fødder større sandsynlighed for at tage skade af diabetes. Derfor findes der efterhånden også mange forskellige strømper til diabetikere.

Hav det rigtige fodtøj og vælg strømper til diabetikere

Det er rigtig vigtigt, hvis du er diabetiker, at du passer godt på dine fødder. En del diabetikere oplever nemlig nedsat følesans i fødderne. Dette øger risikoen for fodsår, da man ikke kan mærke, hvis en sko gnaver eller man træder på en sten. Strømper til diabetikere hjælper mod at dette sker.

Nogle af symptomerne på fodsår er smerte i læggen, kolde, eventuelt glatte fødder og så som sagt nedsat følesans. Vær derfor gerne opmærksom på dette.

Fodsår er farligt for diabetikere, fordi de heler langsommere end, de ellers ville hos en person med stabilt blodsukker. Dette er især grundet højt blodsukker og et dårlig kredsløb. Desuden er der også større chance for at få åreforkalkning og nervesygdom. Fordi diabetikere eventuelt ikke mærker såret, er der større sandsynlighed for, at det bliver beskidt, og det så bliver inficeret.

Det er vigtigt, at ens fodtøj ikke strammer, og at man skifter sokker hver dag. Der findes også strømper lavet specifikt til diabetikere. Det kan for eksempel være bambus strømper uden elastik. Sådanne strømper til diabetikere modvirker fodsår og er ofte uden syninger. Syninger kan nemlig også virke generende. Desuden er de også uden elastik. Det er nemlig vigtigt at strømper til diabetikere ikke strammer. Det kan nemlig forstyrre blodomløbet, hvilket er rigtig dårligt for folk med åreforkalkning.

Sørg for at have den rigtige kost

Selvom du som diabetiker kan have et meget normalt liv, er det bedst ikke at spise alt for usundt. Dette er fordi, mad er med til at påvirke blodsukkeret en hel del.

Det er allerbedst som diabetiker, hvis man har et stabilt blodsukker. Man bør derfor primært spise mad med et lavt indhold af fedt og sukker. Det kan for eksempel være fisk og grøntsager. Det er faktisk ikke fedtet i maden, som får blodsukkeret til at stige mest. Det er derimod kulhydraterne. Det er derfor en dårlig idé at spise en hel skål ren pasta. Prøv derfor at fylde din tallerken med både protein, kulhydrater og fedt.

Derudover er det vigtigt med regelmæssige måltider. Spis hellere lidt fordelt ud på hele dagen end et stort måltid. Hvis du går i længere tid uden at spise, vil dit blodsukker nemlig falde.

Sidst men ikke mindst er det også rigtig vigtigt, at man har en aktiv livsstil med for eksempel gåture eller anden motion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *