Skal du holde en vegansk festmiddag, og vil du gerne give dine gæster den lækreste veganske middag? Her er vores top 6 opskrifter på lækker vegansk festmad, der kan bruges til diverse anledninger som bryllupper, konfirmationer, receptioner, firmafester og lignende. Der er både opskrifter, der kan bruges som forret, hovedret og dessert.
Nedenstående veganske retter kan bruges uanset om du allerede er veganer eller blot ønsker at prøve det og blive inspireret. Retterne er nemme at lave, velsmagende samt både mætter og tilfredsstiller dine smagsløg.
Hvis du ikke selv vil stå i køkkenet og forberede den veganske festmad, så kan du nemt og hurtigt få den leveret lige til døren. Til at finde den bedst mulige veganske menu til din fes,t anbefaler vi at bruge EventButler, der nemt giver et overblik ved, at du kan modtage 3 tilbud fra steder, der kan levere mad ud af huset til enhver anledning.
Veganske forretter til fest
Forretten er det første måltid din gæster smager, og derfor skal den veganske forret selvfølgelig sidde lige i skabet og smage himmelsk. Her er vores to bedste forslag på veganske forretter til din fest.
Selleri-cannelloni med trøffelsvamp, fritterede salvieblade og ristede mandler
De små selleriruller er super lækker og nem vegansk festmad. Selleriskiverne skæres og koges dagen før, de skal serveres og trøffelsvampene kan også laves dagen forinden. Så alt, der skal gøres på selve aftenen, er faktisk at samle rullerne før servering.
Rødbedecarpaccio
Denne ret er smuk, smagfuld og nem at lave. Alt du behøver er rødbede, kapers, olivenolie, balsamicoeddike, salt og peber.
Først skræller du rødbederne og skære dem i tynde skiver, hvilket bedst gøres på et rivejern. Herefter lægges de skivede rødbeder i en pose som du blander med olivenolie og balsamicoeddike og massér godt sammen. Herefter lader du posen ligge køleskabet natten over. Ryst gerne posen i ny og næ for at sikre, at marinaden kommer godt rundt.
Før anretning hældes marinaden fra og rødbedeskiverne fordeles pænt i et tyndt lag på små tallerkener eller et stort fad. Derefter drysses de anrettede rødbedeskiver med havsalt, kapers og peber. Et tip er at servere lækkert frisklavet brød til.
Veganske hovedretter til fest
Når gæsterne har fået en dejlig forret, så er de helt sikkert sultne efter at smage mere lækker vegansk festmad. Derfor har vi listet vores to bedste forslag på veganske hovedretter til din fest.
Risotto med østershatte og grønne bønner
Risotto kan laves på mange måder, men denne variant er klart vores favorit. Du starter med at rense og hakke svampene groft. Derefter skærer du bønnerne skrå i ca. ½ cm. Dernæst steges svampene, hvor vand, bouillon og ris tilsættes og det bringes op og koge. Du lader retten stå og simre uden låg, mens der jævnligt røres i retten samt tilsættes vand lidt ad gangen i takt med at det forsvinder i retten. Samtidig med det, tilsættes gærflager og halvdelen af bønnerne. Lad det simre videre og tilsæt vin til sidst.
Steg imens presset hvidløg sammen med den resterende halvdel bønner i olie og vend det med citronsaft og salt. Slutteligt smages risottoen til med salt og peber samt pyntes med de stegte bønner på toppen.
Bagt rodfrugtsalat med grov ærtepuré og sprøde jordskokkechips
Vinterens rødder kommer virkelig i spil her med denne lækre veganske vinterret, der passer til enhver festlig lejlighed.
Retten kan med fordel serveres med brød eller en bagt kartoffel. Både ærtepuré, jordskokke chips (opbevaret i lufttæt beholder) og bagte rodfrugter kan med fordel laves i forvejen, så du blot skal samle salaten, når den skal anrettes.
Veganske desserter til fest
Desserten er det sidste måltid på aftenen, og derfor skal det selvfølgelig også være mindeværdigt.
Bærdrømme
Bærdrømme har sødme, syrlighed og et twist af lakrids, der kun kan imponere dine gæster. Til at lave retten skal du bruge fuldkornshvedemel, sukker, plantemargarine, salt, soyapiskefløde, friske bær og lakridspulver.
Først tændes ovnen på 175 grader. Herefter smeltes margarinen og blandes sammen med hvedemelen, salt og sukker og laves til en fast dej. Herefter deles dejen i lige store stykker svarende til det antal af bærdrømme, der skal laves (dvs. skal du servere 8 bærdrømme skal du lave 16 bærdrømme). Disse trilles først til kugler, der lægges på en bagepapirbeklædt bageplade og presses derefter helt flade, så de bliver 8-9 cm i diameter. Småkagerne bages ved 175 grader i 10 min. til de er gyldne og afkøles herefter på en rist.
Bærrene renses og lidt stilles til side, da de skal bruges til pynt, og resten moses. Dernæst piskes fløden til skum. Herefter vendes de mosede bær i skummen.
Nu er du klar til at anrette. Du finder en desserttallerken og placer en småkage på hver af dem. Herefter fordeler du bærskummen ligeligt på hver af småkagerne (gem dog en smule til toppen) og læg de resterende småkager ovenpå.
Pynt nu bærdrømmene med bær og det resterende bærskum, drys lakridspulver henover og voila, du er klar til servere de lækreste veganske bærdrømme til dine gæster.
Hyldeblomst is
Dette er en meget simpel og lækker vegansk dessert til festen, men den smager sindssygt godt og friskt. Du skal blot bruge aguafaba, sukker, gurkemejepulver, citronsaft, plantepiskefløde, vaniljesukker og koncentreret hyldeblomstsaft.
Du kan med fordel servere din hyldeblomst is med en lækker hjemmelavet kage eller små stykker frugt eller bær.
Vegansk natmad til din fest
Der er også mange, der har spurgt os på, hvilken type vegansk natmad vi foretrækker, og her kan vi anbefale at lave hjemmelavede veganske hotdogs eller verdens bedste tomatsuppe.