Kategorier
Alle opskrifter Snacks

Grønkålschips i ovn

Grønkålschips i ovn – Grundopskrift!

”Grønkålschips er en lækker snack, som ovenikøbet er super sund!” Den har jeg hørt tit. Og lækker, ja, meeen sund og sund. Grønkål er sundt, bevares, men olie og salt? Godt nok ikke voldsomt meget, men det er der. Kartofler er også sundt, men det gør jo ikke kartoffelchips sunde, vel? Grønkål er fyldt med rigtig mange gode næringsstoffer, og grønkålschips er en lækker snack. En overordentlig lækker snack. 

grønkålschips i ovn

Men jeg synes ikke, du skal spise dem, ”kun” fordi de er sunde. Spis dem, fordi de smager godt.

Chipsene er også nemme – og forholdsvist hurtige – at lave. Rigtig hurtigmums, som vi kan lide. Der er kun tre ingredienser – hvis du snupper den ”skrabede” version – og de skal bare have 15-20 minutter i ovnen.

grønkålschips i ovn

Grønkålschips i ovn

Denne opskrift har ikke mange år på bagen i mit madrepertoire. Det er ikke noget, jeg har fået i mit barndomshjem. Der fik vi sjældent chips i det hele taget, og kål begrænsede sig til fyldt eller stuvet hvidkål, skamkogt blomkål, en sjælden gang rosenkål samt rødkål og grønlangkål til jul. Men her får du altså min opskrift på chips lavet af den sunde grønkål.
Samlet tid 25 minutter
Ret Snack
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 100 g frisk grønkål
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt – gerne flagesalt og i hvert fald groft
  • peber
  • revet parmesanost
  • citronsaft
  • chiliflager

Sådan gør du
 

  • Start med at tænde ovnen på 100° C – gerne varmluft.
  • Skyl og tør grønkålen.
  • Fjern stokken, den er for tyk, og vil aldrig blive sprød. Den kan bruges til bouillon.
  • Riv eller klip grønkålen i stykker af passende størrelse til chips.
  • Fordel chipsene på en bageplade beklædt med bagepapir – de skal bredes tyndt ud, så de ikke ligger for meget i lag.
  • Kom olie og lidt salt på. Ikke for meget salt, de kommer hurtigt til at smage af salt, og du kan altid drysse mere salt på, efter de har været i ovnen.
  • Krydr evt. også med peber, og drys evt. med parmesan, og dryp en smule citronsaft over, hvis du vil.
  • Vend det hele rundt, så det bliver blandet godt, og sæt pladen i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprøde. Kig til dem med jævne mellemrum. De bliver hurtigt sorte. Og det skal de ikke være.
  • Tag chipsene ud af ovnen, og smag, om de trænger til mere salt, drys evt. med mere salt og lidt chili, hvis de skal være ekstra hotte.

Noter

Chipsene smager bedst samme dag, men hvis du skal opbevare dem, skal du gøre det i en beholder med tætsluttende låg – f.eks. en kagedåse.

Grønkålschips kan bruges som en lille appetitvækker sammen med velkomstdrinken, eller de kan erstatte de franske kartofler til julens flæskesteg eller bare spises for hyggens skyld til lørdag aftens-hygge.

Andre “grønne” chips

I stedet for grønkål, kan du tilberede palmekål eller rosenkål på samme måde. Rosenkålen kræver dog lidt mere arbejde, da de skal skilles fra hinanden. Gem evt. den inderste – og sværeste – kerne, og brug den i stedet i en salat.

Se også opskriften på rørt tatar.

Kategorier
Alle opskrifter Oksekød

Tatar

Tatar er alene-hjemme-mad hos os, jeg får nemlig ikke min mand til at spise råt kød, som tatar jo er – og for den sags skyld heller ikke rå æggeblomme, som jo hører sig til på en tatarbøf. Derfor er det også sjældent, at jeg får tatar. Men så nyder jeg det til gengæld så meget mere. Og det er jo supernemt at lave.

Tatar kan serveres på et stykke ristet rugbrød, eller du kan servere flute, løg, kapers, ansjoser, paprika, peberrod, cornichoner m.m. til. Men du kan også sagtens servere det med pommes frites eller kartofler i ovn og en skål grøn salat til, så minder det måske mere om en middagsret. Uanset hvordan du serverer din tatar, så skal det være en rå bøf med rå æggeblomme.

Tatar

Tatar – opskrift

Opskriften du får herunder kan sagtens bruges til fire personer, så bliver bøfferne bare fladere. 300 g hakket kød kan godt være i overkanten for nogen.
Samlet tid 20 minutter
Ret Aftensmad
Antal 2 personer

Ingredienser
  

  • 600 g hakket okseinderlår – du kan hakke det selv købe tatar-fars fra supermarkedets køledisk eller lade slagteren hakke det
  • 2 æggeblommer
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Del kødet i to lige store portioner, og form det til bøffer – evt. ved hjælp af en bøfformer, så du får et flot og ensartet udtryk.
  • Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
  • Krydr med salt og peber.
Keyword Oksekød

Den mere avancerede udgave

Nu er der ikke kommet en ‘hawaii-version’ med ananas, men det er faktisk muligt at gøre tatar lidt mindre hardcore, selvom det rå kød helt sikkert ikke er for alle.

Rørt tatar – opskrift

Rørt tatar er en populær variant af tatar. Det er stadig råt kød, men her er det rørt til en fars, og det smager også supergodt. Du kan vælge at bruge alle ingredienserne i listen herunder, du kan bruge dem, du har lyst til, du kan supplere med andre, eller du kan vælge dine helt egne favoritter.
Ret Aftensmad
Antal 2 personer

Ingredienser
  

  • 1 løg
  • 1 bdt. persille
  • 1 spsk. kapers
  • 2 tsk. worcestershiresauce
  • Et par dråber tabasco
  • 2 spsk. tomatketchup
  • 2 tsk. sennep
  • 1 skvæt cognac
  • 2 spsk. finthakkede cornichoner
  • 1 spsk. fintrevet peberrod
  • 600 g okseinderlår – hakket
  • 2-4 æggeblommer afhængig af om I er to der spiser meget eller fire, der spiser mere moderat
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Pil løget, og hak det fint.
  • Skyl persillen, og hak også den fint.
  • Lad kapers dryppe af, og hak dem fint.
  • Bland løg, persille, kapers, worcestershiresauce, tabasco, tomatketchup, sennep, cognac, cornichoner og peberrod godt samme med det hakkede oksekød.
  • Del farsen i lige store portioner, og form dem til bøffer.
  • Lav en lille fordybning i midten af hver bøf, og læg en æggeblomme ned i den.
  • Krydr med salt og peber.
Keyword Oksekød

Brug danske æg

Når du bruger danske æg, behøver du ikke være bekymret for salmonella. I 2013 meldte Fødevarestyrelsen ud, at risikoen for salmonella i danske æg er så minimal, at du sagtens kan spise rå æg – hvis du ellers er sund og rask. Men er du i tvivl, så brug pasteuriserede æggeblommer, men det er altså bare ikke det samme.

Kategorier
Alle opskrifter Salat Sommer

Sommersalat

Hvad er sommersalat? Det kan faktisk være to ting. Det kan være en salat blandet af frugt og grønt, der har sæson i sommermånederne, som jordbær, ærter, tomater, radiser og lignende. Men det kan også være en pålægssalat.

Jeg ved faktisk ikke om, man kan få pålægssalaten i handlen mere. Det er længe siden, jeg har set den. Men jeg har sådan set heller ikke kigget efter den, for du kan nemlig lave den selv – meget nemt og enkelt. Men det kommer vi ind på senere.

sommersalat

Lækker sommersalat – opskrift

Først får du opskriften på den salat, der smager godt til grillmad eller andre sommerretter. Ud over sommerfrugt og -grønt har jeg også sneget salatost i. Det giver nu sådan en god smag og giver også salt til salaten. Og så smager det afsindigt godt sammen med jordbær. Det må du ikke snyde dig selv for.
Samlet tid 15 minutter
Ret Salat
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • ½ spsk. olivenolie
  • ½ spsk. balsamico- eller hvidvinseddike
  • ½ spsk. friskpresset citronsaft
  • ½ tsk. dijonsennep
  • 50 g rucolasalat
  • 50 g babyspinatblade
  • 200 g cherrytomater gerne i forskellige farver og størrelser
  • 125 g friske jordbær
  • 3 forårsløg
  • 100 g ærter friske, bælgede er naturligvis at foretrække, når nu det er en sommersalat
  • 100 g salatost i tern
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Bland olie, eddike, citronsaft og sennep sammen til en dressing, og smag til med salt og peber.
  • Skyl rucolasalat og babyspinat.
  • Skær skyllede cherrytomaterne i halve.
  • Skyl og nip jordbærrene, og skær også dem i halve.
  • Fjern kedelig top og roden fra forårsløgene, og skær dem i tynde skiver.
  • Bland salat, spinat, tomater, jordbær, løg, ærter og ost sammen til en salat.
  • Hæld dressing over, eller servér den til.

Noter

Tip: Skal salaten med på skovtur, til et skolearrangement eller til et sammenskudsgilde, så tag dressingen med ved siden af, ellers bliver salaten let kedelig.
Sommersalat med melon: I stedet for jordbær kan du lave små kugler af melon og komme i salaten, det giver en også frisk sommeragtig smag – husk at fjerne eventuelle kerner.

God, cremet sommersalat med rygeost

Som nævnt findes der også en pålægssalat, der bærer navnet sommersalat. Den får du også lige opskriften på.
Samlet tid 15 minutter
Ret Salat
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 10 skiver hjemmelavet agurkesalat ca. 40-50 g, drænet vægt
  • spsk. cremefraiche
  • spsk. hjemmelavet mayonnaise – den er nu den bedste
  • 1 spsk. rygeost
  • lidt lage fra agurkesalaten
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Kom agurkesalaten i en sigte, og lad den dryppe af – helt af – i en lille skål. Tryk den evt. i et viskestykke eller mellem to stykker køkkenrullepapir for at få al saften suget ud, så salaten ikke bliver tynd.
  • Bland cremefraiche, mayonnaise og rygeost sammen til en dressing, og smag til med salt og peber.
  • Kom de drænede agurkeskiver i dressingen, og smag til igen med salt og peber og evt. lidt lage fra de afdryppede agurker.

Noter

Tip: Denne variant smager godt på et stykke rugbrød eller oven på pålæg, filet, eller skinke f.eks.

Disse opskrifter har vi fået af HurtigMums.dk.

Salat som take away?

Ja, du hørte rigtigt. Nu kan man købe salad bowls som take away via Wolt. Det har man kunne gøre siden 2017. Og nej, det er ikke de der klamme salater fra pizzeriaerne, som du må nøjes med. Det er alle mulige slags salater. Salater med kylling, laks, avocado, og mange andre spændende ingredienser. Hvis du på et tidspunkt vil prøve Wolt, så brug denne Wolt Promo Code.