Kategorier
Alle opskrifter

Smæk på madlavningen med krydderierne

Det er vigtig med krydderier i madlavningen, hvor de er med til at give maden farve, duft og smag. Selvom krydderier har en meget vigtig rolle i madlavningen, så er salt og peber de mest brugte krydderi i Danmark. I dag bruger vi næsten salt og peber i alt vores madlavning, men hvorfor ikke gøre maden endnu mere velsmagende med hjemmedyrkede krydderier? Læs med i artiklen herunder for at blive klogere på, hvilke hjemmedyrkede krydderi du blandt andet kan gøre brug af i madlavningen. 

Dyrk dine egne krydderier 

Der findes alverdens krydderi, og mange af dem kan du selv dyrke i urtehaven. Du kan plukke og tørre urterne, og efterfølgende opbevare dem i hver sin krydderikværn. Når krydderierne opbevares i kværnene, kan de holde sig længere og hold på smagsstofferne. Krydderier kan komme i mange former både som frø, rødder og stængler. Nedenfor kan du se en række af de krydderier, som du selv kan dyrke i urtehaven og bruge i den daglige madlavning.  

Timian

En oplagt mulighed til urtehaven er timian, den kan både bruges tørt og i den friske form. Timianen vil give retten en mere aromatisk og krydret smag, og rigtig god i diverse supper og stuvninger. En cremet klassisk kartoffelsuppe med porrer og timian er rigtig god til vinterens mørke dage. Hvis du laver en stor portion, er det også muligt at fryse en suppen ned til en dag, hvor tiden ikke er til madlavning.

Rosmarin 

En anden mulighed er rosmarin, som også kan dyrkes i de danske urtehaver. Rosmarin har en stærk smag af fyr, hvilket gør at den egner sig godt til fødevare som kød og kartofler. Derudover gør rosmarin også sig godt i det italienske køkken, hvor den blandt andet kan serveres på en sprød pizza sammen med kartofler og løg. 

Persille

Dernæst er persille, denne grønne urt kan både serveres frisk eller tørret. Modsat rosmarinen, så giver persillen en frisk smagsnuance med en snert af citron til maden. Den er derfor god i gryderetter eller supper. Denne meget alsidige urt, vil også kunne bruges i diverse kolde dips såsom en dip lavet på yoghurt med hvidløg og persille. 

Koriander 

Til sidst er der koriander, som ofte deler vandene. Bladene skal tilføjes til sidst i madlavningen, og har en persillelignende smagsnuance. Koriander er god i specielt mexicanske og asiatiske retter. En lækker hverdagsret kunne eksempelvis være klassisk fried rice med kylling og koriander.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *